Vandaag gaan we lekker buitenkoken op open vuur, maar kan ook prima op OFYR gemaakt worden. Echt een Amerikaanse klassieker, soul food uit de jaren 30. Luchtige wafels, krokante kip met een kruidige rub, en candy bacon gekarameliseerd met maple syrup. Maak het af met een sticky maple-bourbon saus en frisse blauwe bosbessen compote! Heerlijk als late night snack, maar ook top als zoete lunch of tijdens een brunch.
Luchtige wafels
Voor het maken van het wafelbeslag weeg je alle ingrediënten nauwkeurig af. Voeg de bloem, maizena, suiker en zout aan elkaar toe. Splits de 2 eieren en verwarm de melk tot lauwwarm (max. 38 graden). Doe de gedroogd gist erbij en roer dit goed door. Vervolgens voeg je al roerend de lauwe melk toe aan het bloemmengsel toe. Daarna roer je de eidooiers erdoor. Daarna splits je de vanillepeul en schraap je het merg eruit, en voeg je dit toe aan het beslag. Dan smelt je de boter en voeg je dit ook toe aan het beslag. Je klopt de eiwitten luchtig en stijf. De bruiswater voeg je toe aan het beslag en spatel je voorzichtig door de stijf geslagen eiwitten. Je doet dit met beleid, zodat er zoveel mogelijk lucht in het beslag blijft. Je bakt zodra de eiwitten door het beslag zitten de wafels zo snel mogelijk af. Wil je de wafels later afbakken? Klop dan ook de witten later stijf en meng deze als aller laatste door het beslag heen.
Je maakt een stevig vuur en brand het hout zo lang tot je een mooi kolenbed hebt. Warm het wafelijzer enkele minuten voor in de hete kolen. En vet de binnenkant van het wafelijzer in met roomboter. Je voegt wat lepels van het beslag in het wafelijzer en bak de wafels tot ze goudbruin zijn.
Krokante kip
Je begint met het paneren van de kip. Dit kan je het beste een dag van tevoren doen. Je snijdt de kippenhaasjes indien nodig over de lengte doormidden. Vervolgens kruid je de kippenhaasjes met feather duster en deze doe je in een zip-lock bag. Daarna voeg je de karnemelk toe en laat minimaal 4 uur marineren. Dan haal je de kip uit de marinade en dep je de overtollige marinade af. Vervolgens kluts je 2 eieren en mix je de panko en de bloem met elkaar en voeg je wat van de feather duster rub toe. Schep ook een aantal lepels van de marinade bij het bloem-mengsel zodat dit gaat klonteren en je nog meer krokante stukjes krijgt. Daarna haal je de kip door de eieren en vervolgens door de panko. Dan maak je een stevig vuur en brand het hout net zo lang tot je een mooi kolenbed hebt. Vervolgens warm je de skillet voor op het kolenbed. Daarna voeg je een laagje frituurolie toe aan de skillet (ca. 3 cm) en verwarm dit tot ca. 180 graden. Dat is natuurlijk niet de beste combinatie met open vuur, maar wij hebben het volledig onder controle. Mocht je nou thuis iets hebben van vind ik toch iets te spannend. Doe het dan lekker in de frituur of in de olie op je fornuis. Een dun laagje olie is voldoende om de kip krokant in goudbruin in te bakken.
Daarnaast maken we ook heerlijke candy bacon die je op smaak brengt ook weer met de feather duster rub en vervolgens smeer je wat maple syrup met siliconen kwast op de bacon. Zo krijg je een karamellaagje over je spek heen! Dit gaat 15-20 minuten op de BBQ 150 graden volledig indirect tot ze mooi krokant en gekarameliseerd zijn. Voeg van tevoren ook wat whiskey rookchunks toe dat geeft een mooi donker rookaroma, mocht je daar niet zo van houden kan je ook appel pakken of iets minder door bijvoorbeeld in plaats van chunks kersen snippers te gebruiken.
Maple-Bourbon Syrup Butter
Voor de maple-bourbon syrup butter meng je:
- 100 gram maple syrup
- 20 gram bourbon
- 20 gram Nondedju hete saus
- 200 gram roomboter
- (optioneel) extra Feather Duster rub
Meng alle ingrediënten en verwarm kort tot alles goed gemengd is. Serveer lauwwarm, zodat de boter iets stolt en een romige textuur krijgt. Geen fan van maple syrup? Je kunt deze vervangen door honing!
Blauwe bosbessen compote
Voor de bosbessen compote doe je bosbessen, een scheutje bourbon, rietsuiker en citroensap in een skillet. Laat het rustig pruttelen en inkoken tot een mooie compote.
Opbouwen Chicken & Waffles
Begin met een versgebakken wafel, leg daarop een stuk krokante kip, schep er een lepel blauwe bosbessen compote over en giet er wat maple-bourbon syrup butter overheen. Eet smakelijk!
Tip! Deze producten kan je gebruiken in dit recept
-
Gietijzeren steelpan met deksel Petromax
- Braden, sudderen, smoren en koken
- Online op voorraad
49,99 Bekijk
Ingrediënten
Benodigdheden
Goed recept?
Ontvang regelmatig de beste BBQ recepten in je inbox!
Geschreven door:
Thomas Rijkers
Wanneer je een workshop bij ons komt volgen kan het zo maar zo zijn dat Thomas je aan de hand neemt. Na 8 jaar als docent koken staat hij nu bij ons voor de “klas” om jou zoveel mogelijk te leren. Door zijn jarenlange ervaring in de horeca en velen vuurshows als demo-chef voor OFYR, kan hij niet wachten om zijn BBQ kennis met je te delen.
Bekijk team BBQ