Hoe is Smokey Olive Wood ontstaan?

Het verhaal begint met Stéphane, Wolfram en Tino. Tijdens een verblijf in Andalusië hebben zij de heerlijke smaak van vlees, vis en groente bereid op olijfhout leren kennen. Het was een geweldige ervaring om te zien hoe de strand restaurants aan het einde van de ochtend beginnen met de voorbereiding van hun BBQ’s langs en op het strand. Het olijfhout op de barbecues, aangestoken met gedroogde citrusvruchten, zorgt met die vruchten voor een heerlijke geur. De sfeer die daardoor ontstaat is bijna niet te beschrijven. Ze ontdekten nog meer BBQ pareltjes in Spanje: sinaasappelhout, traditioneel in Valencia voor het bereiden van paella; steeneik, een fijne en in Spanje zeer gewaardeerd barbecue houtsoort met een lichte nootachtige smaak; amandel hout etc etc…. Terug thuis hebben ze naar olijfhout gezocht om die heerlijke geur en smaak belevenis ook thuis te kunnen beleven. Helaas bleek dit erg moeilijk te vinden. Behalve in Spanje natuurlijk! Dus brachten ze olijfhout rechtstreeks uit Spanje mee, en besloten ze om deze prachtige, zoete, aromatische smaak met andere BBQ liefhebbers te delen.

smokey-olive-wood-roken

Het productie proces

Voor het maken van de Smokey Olive Wood producten wordt enkel gebruik gemaakt van natuurlijk en onbehandeld hout uit Spanje. De producten bevatten geen additieven of kunstmatige smaakstoffen.

De verjonging en het onderhoud van de aanplant van sinaasappelbomen, citroenbomen, olijfbomen, steeneik en amandelbomen levert verschillende houtsoorten op. Snoeien en vernieuwing van de plantages levert zowel takken als stamhout en wortelhout op. Na het oogsten worden de verschillende houtsoorten gekloofd en minimaal een jaar gedroogd. Na dit drogen wordt het hout verwerkt in rookmot, chips en chunks. Om het beste eindresultaat te krijgen worden de verwerkte producten in de laatste stap van het proces nogmaals in een droogoven gedroogd en daarna verpakt.

Welke rookhout soorten zijn er?

Voor elke barbecue, grill, smoker of rookoven biedt Smokey Olive Wood de juiste (korrel) maat hout. Kenmerkend voor onze houtsoorten is de hoge dichtheid. Daarom brandt het langzaam, en is er minder hout nodig voor hetzelfde resultaat. De fijne, milde en aromatische rook van mediterrane houtsoorten verbetert de smaak van je gerechten. Zo geef je je gegrilde gerechten een unieke, mediterrane en lichte rooksmaak.

Bij warm roken kun je gebruik maken van rookchunks, rooksnipper, vuurkruiden of rookplankjes. Bij koud roken gebruik je rookmot. Welke keuze je het beste kunt maken hangt af van de bereiding. Shortribs kun je bijvoorbeeld heerlijk op smaak brengen met chunks tussen je houtskool, en zalm kun je heerlijk koud roken met rookmot en een Cold Smoke Generator.

Meer lezen over de verschillen tussen warm en koud roken?

Welke smaken zijn er?

Olijfhout

MILDE ROOKSMAAK

Deze rookhout soort bestaat uit geselecteerd wortelhout van olijfbomen. In de wortel zit namelijk veel meer smaak! Het rookhout geeft een typische fijne en milde aromatische smaak van de rook van olijfhout. Olijfhout wordt traditioneel door de Andalusische grillrestaurant’s aan het strand gebruikt om visgerechten te bereiden, maar is ook super lekker bij varken, rund, gevogelte, lam en groenten. Bekijk alle producten met olijf rookhout.

 

Amandel

MIDDELMATIGE TOT STERKE ROOKSMAAK

Deze rookhoutsoort wordt gemaakt van alleen de beste en natuurlijke amandelbomen. Geeft de typische, milde en fijne notensmaak van de rook van amandelhout. Vooral lekker bij rund, maar ook bij gevogelte, lam en varken. Bekijk alle producten met amandel rookhout.

Steeneik

INTENSIEVE ROOKSMAAK

Iedereen kent de Iberico varkentjes uit Spanje wel! Deze grazen in de bossen en hebben de eikels van de steeneik bovenaan op het menu staan. Deze rookhoutsoort geeft een wat verfijndere, diepere smaak met een redelijk zware maar toch fijne notensmaak. Hoe mooi is het om een mooi stuk Iberco te roken met de natuurlijk omgeving van dezelfde beesten? Lekker met varken, rund, gevogelte en lam. Bekijk alle producten met steeneik rookhout.

Sinaasappel

FRISSE EN FRUITIGE ROOKSMAAK

Deze rookhoutsoort is gemaakt van speciaal uitgezocht sinaasappelhout. In de regio van Valencia wordt Sinaasappelhout traditioneel gebruikt om Paella mee te bereiden. Deze wordt dan op open vuur in grote zwenk pannen bereidt. De rook creëert een heerlijk fruitige en frisse smaak. Past goed bij varken, gevogelte en rund. Bekijk alle producten met sinaasappel rookhout.

Citroen

FRISSE EN FRUITIGE ROOKSMAAK

Deze rookhoutsoort is gemaakt van zorgvuldig geselecteerd citroenhout van de beste citrusbomen. Geeft een typische, milde, frisse en fruitige smaak aan je gerechten. Perfect te combineren met varken, kip, rund, lam en groenten. Bekijk alle producten met citroen rookhout.

Vuurkruiden

FRISSE BIJZONDERE ROOKSMAAK 

De vuurkruiden bestaan uit een Oosterse-mediterrane kruiden mix. De frisse geur van rozemarijn en jeneverbes aangevuld met zacht zoethout vermengt zich met het rookaroma van het olijfhout. Voeg de kruiden toe aan de gloeiende kolen, de rokende houtsnippers, rookmot of chunks en de kruiden geven een verrassende, frisse oosterse noot smaak aan je gerecht. Bijzonder lekker bij varkensvlees, gevogelte, vis, rundvlees, lamsvlees, groente. Bekijk alle producten met vuurkruiden.

 

Vuurkruiden_300ml_Smokey_Olive_Wood

Rookplankjes

De rookplankjes zijn gemaakt van olijfhout en zorgen voor een vernieuwende smaakcombinatie. Bak er bijvoorbeeld een heerlijke verse zalm op of een lekker stuk ribeye. De plankjes kun je tot wel 3 keer gebruiken. De smaak past goed bij varken, rund, gevogelte en lam, maar ook bij groenten en vis. Bekijk alle rookplanken van olijfhout.

 

BXC-Teampagina-Emy

Geschreven door:

Ontvang je iedere week de mailing van ons boordevol recepten en tips? That's Emy. Ze zet de kennis vanuit de chefs om naar toffe artikelen, recepten en tips waar jij thuis mee aan de slag kunt om je gerecht steeds een beetje beter te maken. Ook deelt ze deze informatie via social media en uiteraard op deze website. Emy wil jou online van alles leren!

Bekijk team BBQ