Focaccia is een luchtig Italiaans brood. Zin in een broodje dat nét even anders is? Deze focaccia komt van de BBQ en dat proef je. Geen gekneed gedoe! Pam leert jou en Thomas hoe je thuis zelf focaccia kan maken. En daarnaast gaan we ook het verschil testen op de kamado of in de vonken te bakken.
Voorbereiding van het deeg
Eerst weeg je alle ingrediënten nauwkeurig af. Het voordeel van dit brood is dat je het niet hoeft te kneden! Je mengt vervolgens de 560 gram bloem tipo 00 met 2 theelepels zout en lauwwarm water in een grote bak die luchtdicht kan worden afgesloten. Je gebruikt tipo 00 bloem, omdat hij een fijnere maling is. Het lauwwarm water is ongeveer 20 graden dit kan je meten met je termapen dit doe je door in het midden van het water te meten en goed te roeren. Vervolgens voeg je een scheutje olijfolie toe en 7 gram gist toe. Nu is het belangrijk om het goed door te mengen met behulp van de houten spatel van Petromax.
Het deeg zal er wat droog en korrelig uitzien maar dit is volkomen normaal. Het is heel belangrijk om het in een luchtdichte bak te mengen, zodat er straks geen lucht meer bij kan komen. Dus verpak het niet met folie met leg eer een deksel op, zodat je hem goed af kan sluiten. Je doet de deksel op de bak en sluit deze goed af. De bak zet je nu weg voor ca. 30 minuten op kamertemperatuur.
Tip: Hoe weet je of je goed genoeg hebt gemengd? Zodra er aan de bak geen deegresten meer zitten.
Het deeg strechen
Na het half uur rijzen haal je het deeg uit de bak. Je strecht en vouwt het deeg in de bak tot er wat spanning op komt te staan en zet vervolgens nogmaals voor 30 minuten weg. Je herhaalt dit proces tot je het deeg 3x hebt gestretcht. Voor het strechen maak je je handen een beetje nat met water en vouw je de hoeken van het deeg in de bak naar het midden.Na 3 keer strechen laat je het deeg een nachtje in de koeling.
De volgende dag haal je het deeg uit de koelkast en laat je ca. 1,5 uur op kamertemperatuur komen. Dan pak je de braadschaal en bekleed je deze met vetvrij papier en drizzle er lekker wat olijfolie overheen. Vervolgens stort je het deeg uit in de braadschaal en stretch en vouw je het deeg nogmaals. Vervolgens duw je met ingeoliede vingers vervolgens kuiltjes in het deeg en werk nogmaals af met een royale hoeveelheid pizzaolie en Zeeuwse Zoute puur.
Focaccia bakken
Vervolgens bak je het deeg af op 200 graden voor ca. 20-30 minuten tot deze mooi goudbruin is. Voor de kamado gebruik je een volledig indirecte opstelling. Wanneer de focaccia gaar is haal je hem uit de braadschaal en laat je de focaccia afkoelen op een rekje, zodat de bodem van het brood mooi krokant blijft.
Serveren van de Focaccia
Je snijdt de broodjes door en beleg deze lekker met mozzarella, pata negra ham, tomaten, rucola en een beetje balsamico azijn. Maar natuurlijk mag je hier ook lekker je eigen invulling aan geven! Zoals een lekker broodje bij een dip of werk met diverse kruiden! Eet smakelijk!
Tip! Deze producten kan je gebruiken in dit recept
Ingrediënten
Benodigdheden
Goed recept?
Ontvang regelmatig de beste BBQ recepten in je inbox!
Geschreven door:
Pamela de Geus
Van jongs af aan is Pamela al druk bezig in de keuken. Als self-taught chef heeft ze zichzelf alles geleerd wat ze weet over koken en op 23 maart 2020 besloot ze haar passie voor koken te delen met de wereld door mijn eigen Instagram-account, genaamd @KokenmetPam, te starten.
Bekijk team BBQ