Als de kou buiten toeslaat, is er niets beter dan een stoofpot die rustig staat te pruttelen op de BBQ. Deze varkenswangen garen langzaam in een rijke saus van bier, peperkoek en mosterd – een perfecte balans tussen hartig en zoet. En het beste is: je hoeft er niet de hele tijd bij te blijven. Pak een biertje, ontspan en laat de BBQ het werk doen. Tegen de tijd dat het klaar is, schep je het op met een romige puree. Een gerecht om stil van te worden! 🔥🍻

Voorbereiding

Begin met het ontvliezen van de varkenswangen. Je steekt het mes onder het vlies en richt een klein beetje naar boven. Voor het kruiden van het vlees gebruik je de Meat Church- Dia de la Fajita rub, dat geeft een Zuid Amerikaanse smaak. Deze mag je royaal over de varkenswangen verdelen en draai de wangen om en herhaal deze stap nog een keer. Dit kun je ook een dag van te voren doen. Je kunt ook voor kalfs- of runderwangen kiezen, maar Filip kiest voor varkenswangen omdat deze sappig blijven, perfect zijn voor low & slow bereiding en een heerlijke smaak afgeven.

Zet de indirecte opstelling in de BBQ en breng deze naar een temperatuur van 110 graden en voeg 4 rookchunks appel toe en leg de varkenswangen op de grill en laat deze 1,5 tot 2 uur roken. Zo geef je ze een goede rooksmaak.

Stoofvlees-Filip-varkenswangen

Stoofpot

Haal de varkenswangen vervolgens uit de kamado en zet de Dutch Oven in de kamado. Begin met het aanfruiten van de shiitake en voeg de rozemarijn toe. Voor het binden van de stoofpot gebruiken we peperkoek, deze smeer je rijkelijk in met mosterd. De mosterd voeg je toe voor een sterkere smaak, en de peperkoek neutraliseert dit juist door de zoete smaak.

Fruit de zilveruitjes en de wortelen 5 minuten aan en voeg de varkenswangen toe met de peperkoek en vervolgens blus je het geheel af met Malarkey rouge 1 liter, dit laat je 1,5 sudderen. We gebruiken fruitbier om zo het scherpe en zure erin te krijgen. Je kunt ook een donkerbier of een tripel gebruiken, bijvoorbeeld van Westmalle. Voeg ook wat blaadjes laurier toe en wanneer je ziet dat de stoofpot niet helemaal onder het vocht staat voeg je runderbouillon toe. En laat nog wat runderbouillon over voor als het geheel zich hard gaat afkoken kun je er altijd nog wat aan toevoegen. In de laatste 20 minuten voeg je de shiitake toe aan de stoofpot.Stoofvlees Filip-dutch-oven-

Puree

Je kookt de aardappelen en pureert deze. Vervolgens voeg je wat zout, boter en peper toe. Dit geheel doe je in een spuitzak. Spuit wat toefjes puree toe op een bord. Wil je dat de toefjes een mooie kleur krijgen? Dan kun je deze 15-20 minuten op een skillet mee op de BBQ te plaatsen.

Stoofvlees-Filip-puree

Serveren

Haal de stoofpot uit de BBQ. Als het goed is, val het vlees zo uit elkaar, is de saus gebonden en de groenten gaar. Haal de laurier uit de Dutch Oven. Schep de stoofpot op je bord en voeg op het laatst nog wat saus erover.

Stoofvlees-Filip-resultaat

Tip! Deze producten kan je gebruiken bij dit recept

  • SF666 Smokin-Flavours-Dutch-oven-31cm-Cast-Iron-Pre-Seasoned-Gietijzer-BBQ-Large

    Dutch Oven Smokin’ Flavours

    • Ideaal voor een stoofpotje
    • Online op voorraad
  • Smoking-Flavours-skillet 25cm-pose

    Gietijzeren skillet pan Smokin’ Flavours

    • Je meest veelzijdige bbq tool
    • Online op voorraad
  • Meat Church –Dia de la Fajita

    • Aj aj aj!
    • Online op voorraad
  • RVS tang Smokin’ Flavours

    • Turn it like a pro
    • Online op voorraad
  • Smoking Flavours apple chunks

    Smokin’ Flavours rookchunks appel 1,5kg

    • Lekker bij varken, vis & gevogelte
    • Online op voorraad

Ingrediënten

  • Varkenswangen, 2 kg

  • Wortel, 0,5 kg

  • Shiitake, 0,3 kg

  • Zilverui, 0,3 kg

  • Bier, 1 liter

  • Peperkoek

  • Mosterd

  • Pezo

  • Laurier

  • Tijm

  • Knoflook

  • Meat Church Dia de la Fajita

  • Aardappelpuree, 1 kg

  • Benodigdheden

  • Dutch Oven

  • Dunschiller

  • Mes

  • Snijplank

  • BBQ tang

  • Skillet

  • Spuitzak

  • Rookchunk appel

  • team-be-filip

    Geschreven door:

    Filip heeft met zijn BBQ-team al diverse prijzen in de wacht gesleept en waakt het liefste de gehele nacht bij zijn geliefde 'brickpit' waar een varken in zijn geheel langzaam op gegaard kan worden. Deze pitmaster deelt zijn geheimen maar al te graag met jou!

    Bekijk team BBQ