Er zijn van die dagen waarop je gewoon zin hebt in iets bijzonders van de barbecue. Deze opgerolde spareribs, vol smaak van GrateGoods' Spicy Chipotle Rub en geserveerd met een pittige BBQ-saus, zijn daar het perfecte voorbeeld van. Stap voor stap legt Thomas uit hoe jij dit indrukwekkende gerecht maakt op de small formaat kamado's. Superhandig voor als je bijvoorbeeld op vakantie gaat en toch wil genieten van een gerecht van de BBQ!

Voorbereiding spareribs

Je begint met het voorbereiden van de ribben. Vervolgens leg je ze op je snijplank en gebruik een stevig tafelmes om het vlies aan de achterkant te verwijderen. Dit zorgt ervoor dat de rub goed intrekt en de textuur lekker wordt bij het garen. Daarna kruid je de ribben royaal aan beide kanten in met de Spicy Chipotle Rub van GrateGoods. Deze rub geeft die lekkere balans tussen pit, rokerigheid en een vleugje zoet. Nu komt een leuk gedeelte: je rolt de spareribs strak op, alsof je een slakkenhuis maakt. Vervolgens bind je ze stevig vast met opbindtouw. Zo blijven ze mooi in vorm tijdens het garen én het ziet er indrukwekkend uit op het rooster.

Spareribs van de MiniMax

Je steek je Big Green Egg MiniMax of small formaat kamado aan en stel deze in op een temperatuur van 120 °C met een volledig indirecte opstelling. Je gebruikt hiervoor bijvoorbeeld een hitteschild. Je wacht tot de temperatuur stabiel is. Voordat je de spareribs op het rooster legt, plaats je een kleine chunk rookhout tussen de gloeiende kolen. Thomas gebruikt voor dit gerecht appel rookchunks maar hou je liever van wat stevigers dan zou je ook voor hickory rookchunks kunnen gaan. Daarna leg je de spareribs net buiten het midden op het rooster, boven het hitteschild. Door de hoogte van de rol kan het zijn dat hij de dome thermometer raakt als je deze exact in het midden zet. Vervolgens laat je de spareribs rustig low & slow garen op 120 °C. Reken op zo’n 2 tot 2,5 uur tot een kerntemperatuur van ongeveer 90 °C is bereikt. Je gebruikt hiervoor een kernthermometer om dit goed in de gaten te houden. Zodra ze de kern van 90 graden hebben bereikt ga je ze inlakken met de California Hot BBQ saus van Grate Goods. Dit doe je vervolgens ieder kwartier tot er een mooie laklaag ontstaat op de ribben.

Een lekkere wijn of biertje bij dit gerecht?

Als je het liefst bij dit gerecht wijn drinkt, is Bellingham the Bernard series SMV de wijn voor jou! Deze wijn doet denken aan het ruige Zuiden van Frankrijk, maar komt toch echt uit Zuid-Afrika. De wijn heeft een aardse smaak, met tonen van koffie, leer, kruiden, tabak en laurier. Liever een biertje? Dan past Diefhenker van Magistraat goed!

Serveren

Haal de spareribs van de BBQ, snijd mooie plakken en serveer met een royale lepel California Hot BBQ-saus.

Tip! Deze producten kun je gebruiken in het recept

  • Webversion-EGG-MX_w-carrier-2020

    Big Green Egg MiniMax – met onderstel & handgrepen

    • Ideaal als tweede BBQ of voor op vakantie
    • Online op voorraad
  • Sale!
    Grate Goods California Hot Barbecue Saus

    Grate Goods California Hot Barbecue Saus

    • Online op voorraad
  • Grate-Goods-Barbecue-Rub-Spicy-Chipotle

    Grate Goods Premium Spicy Chipotle BBQ Rub

    • Online op voorraad
  • -10%
    Kernthermometer-smokin-flavours

    Kernthermometer Smokin’ Flavours

    • Meten is weten!
    • Online op voorraad
  • Opbindtouw

    Opbindtouw

    • Online op voorraad
  • -10%
    Smoking Flavours apple chunks

    Smokin’ Flavours rookchunks appel 1,5kg

    • Lekker bij varken, vis & gevogelte
    • Online op voorraad
  • -10%
    Varkens-spareribs-close-1

    Varkens spareribs

    • Ca. 1 kg.
    • Online op voorraad
Vragen over producten of recepten?
Chat met ThomAI
ThomAI
Thomas-Teampagina-Bbqexperiencecenter

Geschreven door:

Wanneer je een workshop bij ons komt volgen kan het zo maar zo zijn dat Thomas je aan de hand neemt. Na 8 jaar als docent koken staat hij nu bij ons voor de “klas” om jou zoveel mogelijk te leren. Door zijn jarenlange ervaring in de horeca en velen vuurshows als demo-chef voor OFYR, kan hij niet wachten om zijn BBQ kennis met je te delen.

Bekijk team BBQ