Een heerlijk herfstig gerecht van de barbecue. Om de aroma’s van de rozemarijn goed op het vlees te laten werken binden we deze op het vlees met behulp van slagerstouw. Doordat de kruiden licht schroeien, rook je de rib-eye als het ware met rozemarijn. Dit zorgt voor een mooie diepe smaak en geur aan je vlees. De geglaceerde wortels uit de skillet maken het geheel af. Good luck!

De barbecue aansteken

Voor dit gerecht gaan we de barbecue in tweeën delen. We richten de ene helft in om de rib-eye indirect te garen en de andere helft richten we in voor directe hitte om de skillet op te verwarmen en de rib-eye af te grillen. Vul je barbecue met je favoriete kolen en steek deze aan. Werk je met een kamado, plaats dan een halve maansteen om de helft indirect te maken. Werk je met een ketelbarbecue? Zorg dan dat je onder één helft van je rooster geen gloeiende kolen hebt. Laat het geheel opwarmen tot ongeveer 120 oC boven het indirecte gedeelte. 

Voorbereiden ribeye bbq barbecue recept kamado

Rib-Eye voorbereiden

Zorg ervoor dat de Rib-eye, Tomahawk of Côte du Boeuf mooi op kamertemperatuur is en kruid het vlees royaal met de Braairub no.4. Snijd twee flinke stukken opbindtouw af en leg deze naast elkaar op je snijplank. Leg hier twee takjes rozemarijn op, gevolgd door het vlees. Plaats aan beide zijkanten van het vlees een takje rozemarijn en leg bovenop de rib-eye weer twee takjes. Knoop het opbindtouw strak om het vlees heen zodat de rozemarijn goed vast zit.

Ribeye gekruid rauw barbecue bbq recepten kamadojpg

Reverse Sear methode

Steek de probe van de kernthermometer in het midden van het vlees en leg het geheel op het indirecte gedeelte. We garen het vlees nu tot een kerntemperatuur van ongeveer 48 oC, draai halverwege het vlees om zodat deze gelijkmatig gaart. Haal het vlees van de barbecue, als de rib-eye de juiste kerntemperatuur heeft bereikt en laat hem rusten onder wat folie.

Deze methode heet Reverse Sear. Een methode waarin het vlees eerst op een lage temperatuur indirect gegaard wordt en daarna op directe hitte afgegrild. Meer weten over deze methode? Check dan de blog Reverse Sear: BBQ techniek uitgelegd

Tip! Deze accessoires kun je gebruiken in het recept

 • Uitverkocht
  Conveggtor steen / pizzasteen halve maan

  Conveggtor steen / hitteschild halve maan (EGGspander) Big Green Egg

  Half indirect kookgedeelte

 • Uitverkocht
  De-Fik-Erin-braairub-nr4

  De Fik Erin Braairub no. 4

  Zuid-Afrikaanse Rooibos en Sumac

 • Uitverkocht
  Smoking-Flavours-skillet 25cm-pose

  Gietijzeren skillet pan Smokin’ Flavours

  Je meest veelzijdige bbq tool

 • Uitverkocht
  Opbindtouw

  Opbindtouw

 • Uitverkocht

  Snijplank XL Baas Boards

  Met de hand gemaakt

 • Uitverkocht
  VG10-Forged-vleesmes-snijden-fileren-koken-bbq

  VG10 Forged Vleesmes

Geglaceerde wortels

Verhit een gietijzeren skillet met roomboter boven direct vuur. Als de boter bruist voeg dan de wortels toe en gaar deze in de skillet door af en toe te bewegen. Als de wortels zo goed als gaar zijn voeg dan de suiker, het water en een snufje zeezout toe en laat karamelliseren.

Ribeye + wortels op bbq kamado recepten

Serveren

Snijd het slagerstouw los en verwijder de takjes rozemarijn. Grill de rib-eye na het rusten nog even boven directe hitte tot een kerntemperatuur van 53 oC. Haal de skillet van de barbecue en schuif alle wortels op een kant. Bestrooi deze met wat gehakte rozemarijn. Snijd het vlees in mooie plakken, serveer naast de wortels in de skillet en bestrooi met wat grof zeezout.

Dit gerecht is heerlijk met de diepe, donkere smaak van een bockbiertje ‘on the side’.

eindproduct rozemarijn ribeye-min

Bon appétit!

Ingrediënten

 • Rib-Eye / Tomahawk / Côte du Boeuf, +/- 1,5 kilo

 • Braairub no. 4

 • Bospeentjes, 12 stuks

 • Roomboter, 1 el

 • Suiker, 2 el

 • Rozemarijn, 6 takjes

 • Gehakt voor garnering

 • Water

 • Grof zeezout

Benodigheden

Anton

Geschreven door:

Barbecueën is een passie waar ik veel creativiteit in kwijt kan. Het is daarbij onwijs gaaf om met uiteenlopende recepten barbecueliefhebbers te inspireren en enthousiast te maken om het vuur aan te steken. Van klassiekers met een eigen twist tot barbecue 2.0 gecombineerd met lekker bier.

Bekijk team BBQ