Picanha bereiden via de reverse sear methode zorgt voor een supermals resultaat met een intense vleessmaak en een krokant korstje. Samen met een gevulde aardappel van de BBQ krijg je een stevige, klassieke combinatie die altijd scoort.

Voorbereiding picanha en stuffed potato

Je begint met het kruislings insnijden van het vet van de picanha, maar let erop dat je niet in het vlees zelf snijdt.
Mocht je nu een picanha hebben met een extreem dikke vetkap dan kan je deze een klein beetje wegtrimmen tot je ongeveer 2cm dikte overhoud. Zorg er ook voor dat hij overal dezelfde dikte heeft. Dit vet zeker niet weggooien! Je kan het bijv verwerken in hamburgers of uitsmelten om hier vervolgens aardappeltjes in te bakken. Vervolgens wrijf je de hele picanha royaal in met de BXC Beef Blend rub en laat je het vlees een half uur tot een uur op kamertemperatuur komen. Zo heb je straks een mooi gelijkmatige garing.
Daarna maak je de kruidenboter, daarvoor laat je de roomboter op kamertemperatuur zacht worden. Je mengt deze met de Café de Paris Dip en fijngesneden verse kruiden zoals peterselie en bieslook. Tip van de chef: Je kan je kruidenboter ook in een grotere hoeveelheid maken. Deze vervolgens in vershoudfolie rollen tot een strakke cilinder. Deze kan je vervolgens bewaren in de vriezer en heb je altijd een lekkere kruidenboter op voorraad.
Vervolgens was je de grote aardappels (bonken) goed en pak je ze in met BBQ&Grill folie met een goeie scheut Arbequina Olijfolie. Gaar ze op de BBQ met indirecte hitte (ca. 180°C) tot ze helemaal zacht zijn, dat duurt ongeveer 45 tot 60 minuten (afhankelijk van het formaat van de aardappel). Halveer ze dan voorzichtig in de lengte. Je lepelt het binnenste van de aardappel eruit en vangt dit op in een kom. Maak de aardappel aan met roomboter, crème fraîche, fijngehakte bosui, de uitgebakken spekblokjes en wat All Purpose Hero. Vervolgens schep je dit mengsel terug in de aardappelschillen en strooi er wat geraspte cheddar kaas over. En zet de aardappelen apart tot je ze kan afwerken. 

bxc-rubs-lifestyle-recept_voorbereiding_picanha

De reverse sear picanha

Je stelt de BBQ in met een half directe, half indirecte opstelling en breng deze naar 120°C. Vervolgens leg je de picanha op het indirecte deel met de vetkant naar boven. Voeg tijdens het garen ook een handje met Rooksnippers Eik toe aan de gloeiende kolen. Gaar tot een kerntemperatuur van 48°C en haal hem dan van de BBQ. Verhoog nu de temperatuur van de BBQ of stook stevig op aan de directe kant. Vervolgens grill je de picanha kort en krachtig boven directe hitte tot er een mooie korst ontstaat en de kern oploopt tot ongeveer 53-55°C. Laat daarna 10 minuten rusten onder losjes aluminiumfolie. In de tussentijd zet je de gevulde aardappels weer terug op de BBQ om op te warmen en de bovenkant licht krokant te laten worden.

bxc-rubs-lifestyle-recept_bbq_picanha_potato

LEKKER OM BIJ TE DRINKEN

Bij zo’n mooi gerecht wil je natuurlijk ook iets lekker drinken. Dus hebben wij voor dit gerecht gekozen voor een Valpolicella Ripasso. Deze wijn is bijzonder rijp en heeft een heerlijke geur van kersen en bosbessen. De smaak is rond, rijk en heeft een licht krenterige toets. Je proeft de smaken van bramen en rijpe kersen, en zelfs een licht pepertje. Aan het einde van de smaak ervaar je zoethout en andere geurige specerijen, wat deze wijn extra bijzonder maakt. Deze wijn in combinatie met een kruidige picanha, is eigenlijk één groot feest.

Serveren

Je snijdt de picanha dwars op de draad in plakken en serveer met een plak zelfgemaakte kruidenboter erop. Leg er een warme stuffed potato bij en schenk een goed glas wijn erbij!
Eet Smakelijk!

bxc-rubs-lifestyle-recept_resultaat_picanha_potato

Tip! Deze accessoires kun je gebruiken in het recept

  • valderama-arbequina-500-ml

    Arbequina olijfolie Valderrama

    • Voor een fruitige touch
    • Online op voorraad
  • bxc-all-purpose-hero

    BXC All Purpose Hero Rub

    • Perfect voor kip, varken, rund én groenten
    • Online op voorraad
  • bbqexperiencecenter-beef-blend

    BXC Beef Blend Rub

    • Perfect voor steaks, brisket en ribs
    • Online op voorraad
  • Café de Paris dip Wajos

    Café de Paris dip Wajos

    • Typisch Frankrijk
    • Online op voorraad
  • BBQ-Grill-Folie-BXC

    Grill & BBQ aluminiumfolie

    • Speciaal voor de BBQ
    • Online op voorraad
  • Picahna-Zuid-Amerika-close-1

    Runder picanha

    • Ca. 1,6 kg.
    • Online op voorraad
  • -10%
    Smoking-Flavours-eik-oak-snippers-pose

    Smokin’ Flavours rooksnippers eik 1700 ml

    • Lekker bij rund, varken & gevogelte
    • Online op voorraad
Vragen over producten of recepten?
Chat met ThomAI
ThomAI

Ingrediënten

  • Picanha, 1 stuk

  • BXC Beef Blend

  • 𝗞𝗿𝘂𝗶𝗱𝗲𝗻𝗯𝗼𝘁𝗲𝗿:

  • Roomboter, 150 gram

  • Cafe de Paris Dip

  • Div. Groene kruiden zoals peterselie, bieslook

  • 𝗦𝘁𝘂𝗳𝗳𝗲𝗱 𝗣𝗼𝘁𝗮𝘁𝗼:

  • Bonken, 4 stuks (ras aardappelen)

  • Arbequina Olijfolie

  • Roomboter, 20 gram

  • Crème fraiche, 25 gram

  • Bosui, 1 stuk

  • Uitgebakken spekblokjes, 50 gram

  • Geraspte cheddar, 30 gram

  • All Purpose Hero

  • Benodigdheden

  • Halve maan gietijzeren rooster Monolith

  • Aluminiumfolie

  • Rooksnippers Eik Smokin'Flavours

  • Thomas-Teampagina-Bbqexperiencecenter

    Geschreven door:

    Wanneer je een workshop bij ons komt volgen kan het zo maar zo zijn dat Thomas je aan de hand neemt. Na 8 jaar als docent koken staat hij nu bij ons voor de “klas” om jou zoveel mogelijk te leren. Door zijn jarenlange ervaring in de horeca en velen vuurshows als demo-chef voor OFYR, kan hij niet wachten om zijn BBQ kennis met je te delen.

    Bekijk team BBQ