Porchetta is een Italiaanse klassieker die bekend staat om zijn knapperige buitenkant en heerlijk sappige binnenkant. Gevuld met kruiden en boordevol smaak, is dit gerecht een ware traktatie voor elke vleesliefhebber!
Voorbereiding
Allereerst prik je de zwoerd van het buikspek rondom volledig in met behulp van van een utility knife. Daarna leg je de zwoerdkant naar beneden in het grove zeezout, laat dit tenminste 48 uur indrogen. Vervolgens haal je het spek na 48 uur uit het zout en spoel je dit goed af. Daarna dep het je het spek goed droog met een stuk keukenpapier.
Buikspek
Voor het klaarmaken van de buikspek, vlinder je de buikspek door in het midden een incisie te maken. Let op dat je de buikspek niet helemaal doorsnijdt; snij hem in tot ongeveer de helft. Vervolgens snij je over de gehele breedte in, zodat je aan beide kanten openvouwt als een soort boek. Daarna bestrooi je de opengevouwen buikspek met de Italian Stallion. Ook rasp je de sinaasappel en citroen er overheen. Daarna vouw je de buikspek dicht. Strooi hierna wat blaadjes van de tijm over het vlees. Om een mooie dikke rollade te krijgen, rol je de buikspek over de korte kant op en daarna bind je de rollade vast met opbindttouw. De knoop die wordt gebruikt is links over rechts en dan ipv 1x er onderdoor halen doe je dit 3 keer, zodat de knoop meteen vast blijft zitten. Vervolgens leg je er een enkele knoop op en snij je de uiteinden mooi kort af. Afhankelijk van de grootte knoop je hem minimaal op 4 punten vast.
BBQ aansteken
In de tussentijd kan je de BBQ op een temperatuur van 220 graden brengen. Zodra de BQQ op temperatuur is, leg je de rookchuncks appel in de gloeiende kolen. Vervolgens plaats je het multilevel systeem met daarin het hitteschild, de druippan en het RVS-rooster. Daarna leg je de porchetta op het rooster boven de druippan en vul je de druippan met water. Dan sluit je de BBQ en breng je deze naar een temperatuur van 150 graden. Zodra de porchetta de kerntemperatuur heeft bereikt van 65 graden haal je de porchetta uit de BBQ. Vervolgens haal je de opstelling eruit en plaats het gietijzeren rooster in de BBQ en breng je de temperatuur van de kamado naar 220 graden. Dan grill je nu de porchetta rondom zodat het zwoerd mooi krokant wordt. Wanneer je dit hebt gedaan, laat je de porchetta vervolgens 10 minuten rusten.
Gremolata
In de tussentijd kun je de gremolata maken: je hakt een bosje peterselie fijn, perst twee tenen knoflook, raspt 50 gram Parmezaan, en voegt hier twee eetlepels grove mosterd en 1 dl Neolea olijfolie aan toe. Daarna meng je alles goed door elkaar.
Porchetta sandwich
Tijd om de broodjes of terwijl de schiacciata’s open te snijden. Vervolgens besprenkel je deze met olijfolie en gril je het brood op het snijvlak. Daarna snij je de porchetta in dunne plakken en bekleed je het broodje hier royaal mee. Als finishing touch werk je het af met een goede lepel gremolata en rucola die je aanmaakt met de mooie olijfolie van Neolea.
Smullen maar!
Tip! Deze producten kan je gebruiken in dit recept
Fleur de sel van Beekum
Piramidezout
Online op voorraad
Olijfolie EVOO Neolea
Griekse extra vergine olijfolie
Online op voorraad
Vragen over producten of recepten?
Chat met ThomAI
Ingrediënten
Benodigdheden
Goed recept?
Ontvang regelmatig de beste BBQ recepten in je inbox!
Veelgestelde
vragen
Wat zijn de ingrediënten voor de Porchetta Sandwich?
Voor het maken van de Porchetta Sandwich heb je het volgende nodig: varkensbuik met zwoerd (500 gram), grof zeezout (500 gram), Angus & Oink Rubba Rubba, tijm (3 takjes), fleur de sel, citroen (½ rasp), sinaasappel (¼ rasp), zwarte peper, schiacciata (4 stuks), rucola (2 handjes), Neolea olijfolie, peterselie (1 bos), grove mosterd (2 el), citroensap en citroenrasp (2 citroenen), knoflook (2 tenen), Neolea olijfolie (1 dl), fijn geraspte parmezaan (50 gram). En voor de gremolata ga je deze ingrediënten nodig hebben.
Wat zijn de benodigdheden voor het bereiden van de Porchetta Sandwich?
Voor de bereiding van de Porchetta Sandwich heb je een Multilevel systeem, Hitteschild, RVS rooster, Druippan, Gietijzeren rooster, Appel rook chunks, Opbindt touw, Utility knife nodig.
Hoe lang duurt het om de Porchetta Sandwich te bereiden?
De bereidingstijd van de Porchetta Sandwich is: 48 uur zouten, 24 uur rubben, 5uur garen.
Hoe moeilijk is het om de Porchetta Sandwich te bereiden?
Het bereiden van de Porchetta Sandwich is Moeilijk.
Voor hoeveel personen is het recept van de Porchetta Sandwich bedoeld?
Het recept van de Porchetta Sandwich is bedoeld voor 4 personen.
Geschreven door:
Thomas Rijkers
Wanneer je een workshop bij ons komt volgen kan het zo maar zo zijn dat Thomas je aan de hand neemt. Na 8 jaar als docent koken staat hij nu bij ons voor de “klas” om jou zoveel mogelijk te leren. Door zijn jarenlange ervaring in de horeca en velen vuurshows als demo-chef voor OFYR, kan hij niet wachten om zijn BBQ kennis met je te delen.