Een klassieker in een BBQ-jasje: sappig gegrild half haantje, geserveerd met een stevige Bonne femme. Dit gerecht kost wat liefde en tijd, maar je wordt beloond met rijke smaken en ultiem comfortfood. Ideaal voor een uitgebreide zondagmiddag aan de kamado.
Voorbereiding halve haantje en bonne femme
Begin met het halveren van twee hele kippen. Dit kan door ze aan de rugzijde open te knippen en vervolgens met een stevige druk op het borstbeen plat te duwen. Zo krijg je vier mooie halve haantjes die sneller en gelijkmatiger garen op de BBQ. Wrijf de kip royaal in met een goede scheut olijfolie en een lekkere kiprub zoals Chicken Winner. Injecteer de kip ook op diverse plekken met de witbier 1 dl. Laat de rub even intrekken terwijl je verder gaat met de voorbereiding van de groenten. Voor de bonne femme begin jet met het schillen van de aardappelen en je snijdt ze in kleine blokjes van ongeveer een centimeter. Vervolgens bak je de spekblokjes in een skillet tot ze beginnen te kleuren en voeg dan de aardappelblokjes toe. Laat dit geheel rustig doorgaren zodat de aardappelen goudbruin worden. Ondertussen snipper je een ui en hak je twee tenen knoflook fijn. Daarna voeg je dit toe aan de skillet en fruit je het kort mee tot ze zacht zijn. Daarna voeg je de champignons in plakjes toe, samen met de zilveruitjes. Roer regelmatig om en voeg tot slot de doperwten toe. Je brengt het geheel op smaak met een klont roomboter en wat Zeeuwse Zout puur. Je zet de skillet apart tot de BBQ op temperatuur is.
BBQ halve haantje
Stel je BBQ in op een volledig indirecte opstelling met een dome-temperatuur van 180°C. Leg de halve haantjes op het rooster met de huidkant naar boven. Gebruik eventueel een skillet of lekbak onder de kip om het vet op te vangen en flare-ups te voorkomen. Je gaart de haantjes in ongeveer 45 tot 60 minuten tot een kerntemperatuur van 72°C in het dikste deel van de borst. Keer ze eventueel de laatste 10 minuten om voor wat extra kleur op de huid. Zet tijdens het laatste kwartier ook de skillet met de Bonne femme op de BBQ om alles samen op temperatuur te brengen en de smaken te laten versmelten.
Serveren
Je serveert het half haantje op een houten plank of bord, met een royale lepel van de Bonne femme ernaast. Lekker met wat extra roomboter erover gesmolten of gewoon zoals het is stevig, eerlijk en helemaal BBQ.
Tip! Deze accessoires kun je gebruiken in het recept
Ingrediënten
Benodigdheden
Goed recept?
Ontvang regelmatig de beste BBQ recepten in je inbox!
Geschreven door:
Thomas Rijkers
Wanneer je een workshop bij ons komt volgen kan het zo maar zo zijn dat Thomas je aan de hand neemt. Na 8 jaar als docent koken staat hij nu bij ons voor de “klas” om jou zoveel mogelijk te leren. Door zijn jarenlange ervaring in de horeca en velen vuurshows als demo-chef voor OFYR, kan hij niet wachten om zijn BBQ kennis met je te delen.
Bekijk team BBQ