Kaiserschmarrn is een echte winterklassieker! Normaal gesproken wordt dit luchtige, dikke pannenkoekachtige gerecht gebakken in een gietijzeren pan. Maar waarom zou je het niet op de Big Green Egg maken? Thomas laat zien hoe je deze Oostenrijkse lekkernij perfect bereidt op de BBQ. En als tegenhanger van het zoete beslag? Een heerlijke, frisse pruimensaus.
Het beslag voor de Kaiserschmarrn
Begin met het maken van het beslag voor de Kaiserschmarrn. Splits de 6 eieren. Het eiwit doe je in een kommetje en het eigeel in de beslagkom. Bij het eigeel gaat rietsuiker, dat meng je goed door. Vervolgens voeg je 180 gram patentbloem en een snuifje zout toe. Dat meng je door tot stevige deegbal. Dan gaat er melk bij en dat klop je weer goed door. Daarna voeg je vanille of een deel van de suiker te vervangen door vanille suiker. Het basisbeslag is klaar. Dit beslag kan je een ochtend van tevoren klaarzetten en op het moment dat je gaat bakken klop je het eiwit op en spatel je dat er voorzichtig doorheen. Laat je het te lang staan dan zakt al het lucht uit je beslag. Eiwit voeg je er dus alle minute doorheen. Je klopt het eiwit goed door tot het stijf wordt, vervolgens voeg je een deel van de opgeklopte eiwit door het basisbeslag en daarna doe je een deel van het beslag wat gemengd is door het eiwit.
Pruimencompote voor de Kaiserschmarrn
Vervolgens gaan we door met het maken van de pruimencompote. Mocht je niet aan pruimen kunnen komen zijn abrikozen of appels een goede alternatieven. Haal de pitten uit de pruimen en snijd ze door de helft in de pan of nog net iets kleiner. Voeg ze toe in de skillet en voeg een klein beetje bruine rum toe, een beetje rietsuiker, rasp en sap van een limoen, of citroen, mandarijn of sinaasappel het is maar net wat je in huis hebt. En nog een kleine snuf kaneel. De pruimencompote maak je in een skillet, maar kan je ook op je fornuis maken. Die laat je ongeveer 15 minuten staan in de oven.
Kamado
Breng de kamado naar een temperatuur van 200 graden. Verwarm alvast de skillet voor, voor het beslag. Voeg een klont boter toe in de skillet. Wanneer de boter is gesmolten voeg je ander halve soeplepel toe in de skillet. Dan wacht je even tot hij mooi gebakken is en licht gestold aan de bovenkant. Dan snij je hem en vieren en draai je hem om. En voeg je nog een paar klontjes boter toe. Daarna geeft je de Kaiserschmarrn nog 2 minuten en is hij mooi gaar en de fluffy vanbinnen. De pruimensaus is klaar die laat je even afkoelen. Je serveert de Kaiserschmarrn met royaal poedersuiker en pruimensaus in het midden.
Tip! deze producten kan je gebruiken met dit recept
-
Gietijzeren skillet pan Smokin’ Flavours
- Je meest veelzijdige bbq tool
- Online op voorraad
25,99 Bekijk
Ingrediënten
Benodigdheden
Goed recept?
Ontvang regelmatig de beste BBQ recepten in je inbox!
Geschreven door:
Thomas Rijkers
Wanneer je een workshop bij ons komt volgen kan het zo maar zo zijn dat Thomas je aan de hand neemt. Na 8 jaar als docent koken staat hij nu bij ons voor de “klas” om jou zoveel mogelijk te leren. Door zijn jarenlange ervaring in de horeca en velen vuurshows als demo-chef voor OFYR, kan hij niet wachten om zijn BBQ kennis met je te delen.
Bekijk team BBQ