Choripan! Deze van oorsprong Argentijnse streetfood classic kan je tegenkomen in Argentinië, Peru, Chili en Uruguay. De naam choripan is een combinatie van 2 ingrediënten, chorizo en het Spaanse woord pan is het broodje waar je de chorizo op serveert. Het 3e hoofdingrediënt is chimichurri en is echt onmisbaar op de choripan.

Deze ongelofelijk lekkere zomerse snack laat zich zeer makkelijk bereiden en is een gegarandeerde hit op je bbq feest. Het is makkelijk te bereiden in grote aantallen en neemt niet veel tijd in beslag. De volle rijke smaken uit Zuid-Amerika geserveerd op een gegrild broodje, met een fris tomaatje in combinatie met de vette chorizo worst is echt te lekker. Misschien ga je niet op vakantie, maar dit is wel een hele fijne manier om je toch even in Zuid-Amerika te wanen.

CHIMICHURRI

Dit recept start met het maken van de chimichurri. Ontdoe alle kruiden van de steeltjes en takjes zodat je alleen de blaadjes over houdt. Hak de kruiden fijn maar houdt een grove structuur.
Snipper de ui en knoflook zo klein mogelijk. Doe de kruiden in een weckpot, voeg de ui en knoflook toe, en maak af met de olijfolie, gerookte paprikapoeder en peper en zout naar smaak. Geef de chimichurri minimaal 4 uur om op smaak te komen. Wij vinden de chimichurri het lekkerste met onderstaande structuur.

BROODJES

Voor dit recept hebben we de afbak ciabatta broodjes gebruikt van de grootgrutter. De grootte van het broodje kwam overeen met de grootte van de worst dus dat was een perfect match. Maar laat je creativiteit de vrije loop, combineer met het brood wat je lekker vindt, stokbrood kan prima of zelfs een pita zou niet misstaan. Snijd de ciabatta halverwege het midden door. Het bovenste deel gebruik je niet dus die mag je aan de kant leggen. Bestrijk het onderste deel met olijfolie en grill het broodje kort aan.

Snijdt de tomaten vast in kleine blokjes voor de garnering.

CHORIZO WORSTEN

De chorizo bbqworsten zijn aardig vet. Als je 6 worsten rechstreeks op de grill legt, dan bellen de buren binnen 2 minuten de brandweer. Dat gaat echt te hard, de worst barst heel makkelijk onder hoge temperatuur, het vet komt eruit en vat vlam. Leg daarom de worsten zo`n 10 minuten indirect op de bbq zodat ze op temperatuur komen en grill daarna de worsten in een minuutje bruin. Haal de worst van de bbq en snijd deze over de lengte open. Leg ze daarna even per worst op de bbq voor 20 á 30 seconden om nog wat van het vet weg te branden en wat grill streepjes op de binnenkant van de worst te zetten voor de extra grillsmaak. Schrik niet van een vlammetje en gebruik vooral een lange BBQ-tang en eventueel een handschoen.

Bestrijk het broodje met aioli, leg het worstje erop, dan een flinke lepel chimichurri en maak af met de blokjes gesneden tomaat.

Eet smakelijk!!

Tip! Deze accessoires kun je gebruiken in het recept

  • Katai Forged Koksmes

    • Online op voorraad
  • Snijplank Large Baas Boards

    • Met de hand gemaakt
    • Leverbaar met iets langere levertijd

Ingrediënten

  • Chorizo bbq worsten , 6 stuks

  • Ciabatta afbakbroodjes, 6 stuks

  • Tomaten, 2 stuks

  • Peterselie, 1 bosje

  • Kleine rode ui, 1 stuk

  • Knoflook, 2 teentjes

  • Tijm, 3 takjes

  • Rozemarijn, 1 takje

  • Salie, 3 takjes

  • Oregano, 2 takjes

  • Olijfolie, 3 el

  • Gerookt paprikapoeder, 2 tl

  • Aioli, 1 potje

  • Peper en zout naar smaak

  • Benodigdheden

  • RVS rooster

  • Weckpot

  • Tang

  • Koksmes

  • Snijplank

  • Gerbrand Kruijssen

    Geschreven door:

    Vanuit passie werkt Gerbrand de meest mooie recepten uit. Verrassende combinaties en traditionele bereidingen met een twist. Volg hem zeker op instagram: @foodboozeandbbq.

    Bekijk team BBQ