De kamado BBQ is wat ons betreft het beste type BBQ voor de meest smaakvolle gerechten. Misschien dat je Thomas wel eens een gerecht hebt zien maken op een big green egg of een kamado joe. Of heb je in onze showroom kamado’s van The Bastard, Monolith of Grill Guru zien staan. De kamado is herkenbaar aan zijn eivormige uiterlijk, maar wat is een kamado BBQ verder precies? In deze blog nemen we je uitgebreid mee in de wereld van deze keramische BBQ. Verras je gasten met de veelzijdigheid aan verschillende gerechten die je elke keer weer voor ze op tafel zet. Siebren verteld je in de Kamado cursus alles wat je moet weten over de kamado.
De oorsprong van de Kamado
Waar komt de kamado barbecue eigenlijk vandaan? De kamado komt van oorsprong uit China en is vanuit daar overgewaaid naar Japan. Het woord ‘kamado’ is een Japanse term die verwijst naar een traditionele kleioven. Deze kleioven werd gebruikt voor het koken en bereiden van voedsel op een efficiënte en smaakvolle manier.
In de jaren 60 en 70 ontdekte Amerika de charmes van de kamado bbq. In deze periode brachten veel Amerikaanse soldaten hun diensttijd door in Azië. Daar maakte zij voor het eerst kennis met deze keramische barbecues. Sindsdien heeft de kamado een ware revolutie in de wereld van barbecues teweeggebracht.
Wat maakt een kamado uniek?
Nu je wat meer weet over de geschiedenis, laten we eens kijken naar het type barbecue. Wat maakt een kamado barbecue nu zo speciaal? Wel, het antwoord ligt in het unieke ontwerp en de veelzijdigheid van deze houtskool grill.
Materiaal en constructie
Je hebt vast wel eens namen gehoord als Big Green Egg, The Bastard of Kamado Joe. Hoewel ze elk hun eigen stijl en extra’s hebben, komt het principe op hetzelfde neer: iedere eivormige keramische BBQ valt onder de noemer kamado. Een typische Kamado is gemaakt van hoogwaardig keramiek met een beschermende glazuurlaag aan de buitenzijde. Doordat de basis van de kamado en de deksel voorzien zijn van vilt, sluit een kamado – indien het vilt in tact is – volledig luchtdicht af. In tegenstelling tot een gewone barbecue staat een kamado bekend om zijn uitstekende warmte-isolatie en duurzaamheid. Het zorgt ervoor dat deze keramische barbecue in staat is om hoge temperaturen vast te houden en een gelijkmatige warmteverdeling te garanderen. Bovendien is het keramiek bestand tegen extreme temperaturen, waardoor je de Kamado het hele jaar door buiten kunt laten staan. Hoe je je kamado BBQ het beste kunt onderhouden in de winter lees je hier.
Temperatuurregeling
Wat de kamado barbecues echt onderscheidt van de traditionele houtskoolbarbecues, is het vermogen om de temperatuur nauwkeurig te regelen. Of je nu wilt grillen op hogere temperaturen of langzaam wil roken op een lage temperatuur. Ook is het met een kamado makkelijk om een constante temperatuur te regelen, zo bak je bijvoorbeeld je pizza’s allemaal op dezelfde temperatuur. De Kamado biedt je de controle die je nodig hebt. Met een beetje oefening kan je de gewenste temperatuur zelfs op zo’n 5℃ nauwkeurig regelen. Het luchtstroomsysteem, gecombineerd met de nauwsluitende deksel, creëert de hitte en een perfecte kookomgeving voor elk gerecht.
Veelzijdigheid: Van Low and Slow tot Searing Hot
Wat veel mensen niet weten is hoe veelzijdig een kamado is in vergelijking met een alledaags kooktoestel. De veelzijdigheid stelt je in staat om te experimenteren met verschillende kooktechnieken en ingrediënten. Of je nu pulled pork wil slow cooken of een stuk vis op hoge temperatuur wil grillen, de Kamado kan het allemaal.
Wat zijn de belangrijkste verschillen?
- Gas-BBQ – Snel op temperatuur en eenvoudig in gebruik, maar je mist de kenmerkende houtskoolsmaak. Bovendien is langzaam garen lastig, omdat de warmte minder goed wordt vastgehouden.
- Houtskool-BBQ zonder deksel – Prima om direct te grillen, maar temperatuurregeling is nauwelijks mogelijk. Hierdoor kun je niet eenvoudig slowcooken en verlies je snel warmte.
- Ketel-BBQ (zoals een Weber) – Heeft een deksel en lijkt qua vorm op een kamado, maar het grote verschil zit in het materiaal. De metalen wanden van een ketel-BBQ verliezen sneller warmte, waardoor je vaker houtskool moet bijvullen en de temperatuur minder stabiel blijft.
- Kamado – Door de dikke keramische wanden houdt een kamado de warmte veel langer vast. Dit betekent minder houtskoolverbruik, een stabiele temperatuur en de mogelijkheid om zowel te grillen als urenlang low & slow te garen.
Kamado in Actie: Hoe werkt het?
Nu je bekend bent met de kenmerken en hoogwaardige materialen van een kamado, laten we eens een kijkje nemen in de praktijk. Hoe werkt deze kamado grill in het dagelijks gebruik?
Aansteken en Opwarmen
Het aansteken van een Kamado bbq vergt wat geduld, maar de beloning is het wachten waard. Gebruik natuurlijke houtskool om de barbecue aan te steken en pas de luchttoevoer aan om de gewenste temperatuur te bereiken. Als de schuif onderaan de keramische basis en de schijf op de schoorsteen in de juiste positie staan, zal deze temperatuur ook gelijk blijven. Een andere bijkomstigheid van de beperkte zuurstoftoevoer is het ontstaan van een bepaalde druk binnen de kamado. Hierdoor, dankzij de goede airflow en de stralingswarmte van keramiek, garen je ingrediënten of gerechten anders dan op andere barbecues, zodat je eindresultaat sappiger is.
Koken op de Kamado barbecue
Het mooie van een kamado is dat je er bijna alles op kunt bereiden. Klassiekers zoals pulled pork, spareribs en steaks zijn bij veel BBQ-liefhebbers favoriet, maar de mogelijkheden gaan veel verder. Van pizza’s en versgebakken brood tot langzaam gegaarde stoofgerechten en zelfs desserts—met een kamado kun je alle kanten op.
Wil je zelf aan de slag? Bekijk dan onze basis workshops en leer de belangrijkste technieken. Op onze website vind je meer dan 400 kamado-recepten en op ons YouTube-kanaal delen we volop inspiratie om direct mee aan de slag te gaan
Schoonmaken en Onderhoud
Naast zijn veelzijdigheid in gebruik is de Kamado ook vriendelijk in onderhoud. Het keramiek is gemakkelijk schoon te maken en het vilt is makkelijk zelf te vervangen. Ook kan bij een Big Green Egg een kolenmand en een kick ash can al veel schelen qua schoonmaak. Om zo lang mogelijk plezier te hebben van je kamado is het juiste onderhoud essentieel. Zo kan je bijvoorbeeld rvs roosters en gietijzeren roosters het beste in oliën na het schoonmaken. Dit bied een beschermende laag aan je rooster. Om dit onderhoud nog makkelijker te maken beschikken we over verschillende schoonmaak borstels en producten.
Waarom zou jij voor een kamado kiezen?
Nu je meer weet over de kamado en hoe het werkt, vraag je je misschien af waarom je zou moeten investeren in zo’n keramische pot. Hier zijn voor ons de belangrijkste redenen voor de aanschaf van een kamado barbecue:
1. Smaakvolle resultaten
Dankzij de nauwkeurige temperatuurregeling en de veelzijdigheid van de Kamado, krijg je keer op keer smaakvolle resultaten. Of je nu een sappige burger wilt grillen of een delicaat stuk zalm wilt roken, de dagen van je speklappen cremeren in een ongecontroleerde roodgloeiende vuurzee zijn voorbij.
2. Efficiëntie en Duurzaamheid
Als je een kamado barbecue gaat kopen, doe je ook een investering in kwaliteit en duurzaamheid. Door de hoogwaardige materialen en gecontroleerde temperaturen ga je efficiënter om met je houtskool. Zo kun je soms wel 18 uur doen met een batch houtskool. Ook gaat het keramiek met het juiste onderhoud jaren mee.
3. Veelzijdigheid voor elk Seizoen: BBQ het Hele Jaar Door
Dankzij het materiaal kan de kamado het hele jaar door buiten blijven staan, wat betekent dat je elk seizoen kunt genieten van de meest fantastische gerechten. De technieken zijn eindeloos, zo ging Thomas laatst zelfs zalm stomen op de kamado. Of het nu lente, zomer, herfst of winter is, de Kamado staat altijd klaar voor jouw volgende barbecue feestje.
Kort samengevat: Veelzijdiger kan niet
In deze blog hebben we gezien dat een kamado niet zomaar een houtskoolbarbecue is, maar eerder een veelzijdig kooktoestel. Met zijn oorsprong in Azië en zijn reis naar het westen heeft de kamado onze bbq harten veroverd.
Als je op zoek bent naar een barbecue-ervaring die verder gaat dan het standaard grillen, is de Kamado de perfecte keuze. Met zijn robuuste constructie, nauwkeurige temperatuurregeling en eindeloze mogelijkheden, opent de Kamado een wereld van smaak en culinaire creativiteit.
De ultieme kamado keuzegids
Als je op zoek bent naar de ultieme kamado die jou verder gaat helpen bij jouw outdoor cooking adventure, kom langs in onze showroom. Onze chefs laten je graag alle verschillende kamado barbecues uit ons assortiment zien. Oriënteer je eerst liever online? Bekijk dan eens onze Ultieme Kamado Keuzegids. In deze gids vind je 50+ pagina’s aan informatie die je antwoord geeft op al je vragen.
Dus, waar wacht je nog op? Start met experimenteren en laat je culinaire avontuur beginnen. Wie weet geniet jij binnenkort van heerlijke gerechten, bereid met passie en precisie op jouw eigen kamado barbecue.
Tip: op onze website vind je ook een breed aanbod van bbq workshops op verschillende niveaus. Zo leer je welke gerechten je nog meer kunt bereiden op je nieuwe kamado barbecue.