Ingemaakte komkommer in het zoetzuur is een lekkere sidedish bij diverse gerechten, lekker op een borrelplank of lekker tussen je broodje hamburger. Naast dat het zoetzuur een mooie tegenhanger kan zijn van andere smaken binnen een gerecht, zorgt het er ook voor dat je smaakpapillen weer vrij komen. Vetten in je gerecht zorgen ervoor dat deze zenuwen op je tong bedekt worden, waardoor veel smaken (zoet, bitter, zout, zuur en umami) weg vallen. Het zuurtje van, in dit geval komkommer, werkt als een soort druppeltje afwasmiddel op je tong. Dat plakje augurk op je hamburger heeft dus wel degelijk een functie!

Maar hoor je geen augurken te maken in plaats van komkommers? Augurken en komkommers zijn eigenlijk hetzelfde! De augurk is er echter op geteeld dat deze van zichzelf minder (komkommer) smaak heeft en heeft een dunnere schil. Verse augurken zul je niet snel in het groenteschap van de supermarkt tegen komen. Die leuke kleine mini komkommers zijn daarentegen makkelijk te verkrijgen. Dus in dit recept gaan we hiermee aan de slag.

Voorbereidingen

Snij de komkommertjes in plakjes van een halve tot een hele centimeter dik. Uiteraard staat het vrij om ze op een andere manier te snijden, maar op in plakjes zijn ze makkelijk te verdelen in de pot en goed te gebruiken in een gerecht of als snack. Maak een teen knoflook schoon en snij deze in plakjes. Voor dit recept heb ik een 0,5 liter weckpot gebruikt van een bekende Zweedse meubelwinkel. Makkelijke potten en een mooi formaat voor een gangbare hoeveelheid in te maken komkommers. Reinig de pot nog goed door deze af te vullen met kokend water.

Zoet-Zure-Komkommer-Defikerin-Braairub-no.1

Zuur

Zet een pan op halfhoog vuur en vul deze met het water, de azijn, suiker en De fik erin braairub no.1. Deze ingrediënten bepalen samen het grootste deel van hoe straks je ingemaakte komkommers gaan smaken. Onze kinderen houden er ook van, maar dan moeten ze niet te zuur zijn. Die balans van zoet zuur kun je zelf bepalen. Je kunt deze beginnen met 2 eetlepels suiker toe te voegen. Laat het geheel zachtjes koken, roer het voorzichtig door en proef met een schone lepel of je nog wat suiker wil toevoegen. De persoonlijke voorkeur hier waren dus drie eetlepels.

Tip! Deze accessoires kun je gebruiken in het recept

  • UitverkochtGetatoeëerd leren schort (limited edition)

    De Fik Erin Braairub no. 1

  • Uitverkocht

    Olive Forged Universeel mes

  • Uitverkocht

    Snijplank XL Baas Boards

    Met de hand gemaakt

Vullen

Giet het hete water uit je weckpot, zodat we de pot kunnen vullen met de plakjes komkommer. Voor het plaatje kun je de stukjes komkommer mooi achter het glas plaatsen. Ziet er mooi uit als je hem eens op tafel zet bij een borrel! Als 1/3 van de pot gevuld is leggen we een takje dille, enkele plakjes knoflook en wat peperkorrels op de komkommers. Herhaal dit bij 2/3 van het vullen en uiteindelijk bovenop. Druk het geheel voorzichtig aan en vul nog aan met de laatste plakjes. Giet nu voorzichtig het zoetzure mengsel uit de pan in de weckpot tot net iets onder de rand.

De-Fikerin-Braairub-kruidenrub-zoet-zure-komkommer-recept

Wachten

Sluit het deksel van de weckpot en laat deze afkoelen. Zet hem daarna minstens 24 uur in de koelkast. Als je langer wacht zullen de smaken nog beter intrekken en zal de bite van komkommer lekkerder worden. In de koelkast zijn de ingemaakte komkommers enkele maanden houdbaar, maar dat halen ze waarschijnlijk niet.

Zoet-Zure-komkommer-Wheckpot-Recept-Defikerin-BBQ

Ingrediënten

  • Mini komkommers, 400 gram

  • De Fik Erin Braairub no.1, 2 el

  • Water, 250 ml

  • Witte natuurazijn, 250 ml

  • Suiker, 3 el

  • Knoflook, 1 teentje

  • Dille, 3 takjes

  • Peperkorrels, 1/2 tl

Benodigdheden

  • Snijplank

  • Mes

  • 0,5 liter Weckpot

Matthijs Kannekens

Geschreven door:

Het is mooi om culinaire grenzen op te zoeken en uit te proberen. De barbecue speelt hier een grote rol in. Het leukste is als dit kunt delen met anderen. Dit doe ik via recepten, proeverijen en demo’s .

Bekijk team BBQ