Een tijdje terug aten we enkele weken iedere zaterdag Turkse pizza. “Omdat het zo lekker is”? Dat ook, maar met name om tot dit recept te komen. Het was zoeken naar de beste samenstelling van ingrediënten en de beste werkwijze om deze op de barbecue te bereiden. En na weken was ik meer dan tevreden en het recept deel ik graag met jullie.

Turkse pizza is zoals de Italiaanse pizza lekker als hoofdgerecht, maar ook leuk te serveren als snack bij een borrel met vrienden. Aangezien de pizza in dit recept van een redelijk formaat is deze sowieso goed als hoofdgerecht, maar als hapje zou je hem kunnen snijden en in stukken kunnen serveren met wat Saus Guru Baguette spread er naast. Je hebt wel het risico dat ze dan iedere week langs gaan komen om mee te eten.

Het deeg

Meng de ingrediënten voor het deeg en kneed het goed door. Voor er een deegbal van en leg deze in een schaal. Dek de schaal af met een natte theedoek en laat dit op kamertemperatuur rijzen.

Gehaktmengsel

Snij de tomaat en de ui in grove stukken, haal de blaadjes van de munt en de peterselie en doe dit alles in de blender. Schep de kaneel, komijnpoeder, paprikapoeder, tomatenpuree en sambal er bovenop. Maal het geheel fijn. Het gehakt voegen we als laatste nog even toe om te voorkomen dat dit door het malen al teveel verhit wordt. Zet het gehaktmengsel voorlopig even koud in de koelkast.

Barbecue

Je mag de barbecue flink opstoken want we gaan werken met een temperatuur van rond de 275 graden Celsius. Het hitteschild en daarboven de pizzasteen op het RVS grillrooster moet zorgen voor een goede temperatuur verdeling met ook genoeg warmte vanaf boven.

Pizza vormen

Strooi wat bloem op je werkblad zodat je hier je deeg op kan storten. Verdeel het gerezen deeg in vier even grote stukken. Omdat het deeg heel dun gemaakt wordt ontkom je er bij deze pizza’s niet aan om gewoon een deegroller te gebruiken. Rol dus met de deegroller in alle richtingen zodat hij mooi rond wordt en zo dun als een pannenkoek. Strooi wat maïsmeel op je pizzaschep en leg hier het uitgerolde deeg op. Het maïsmeel zorgt er voor dat de pizza straks makkelijker van de schep schuift.
Schep een paar lepels van het gehaktmengsel op het deeg en verdeel dit met de bolle kant van de lepel. Het moet een dunne laag vormen en tot kort op de rand van de pizza. Breng nog wat geraspte mozzarella aan en dan gaan we er mee naar de barbecue.

Bakken

De temperatuur van de barbecue is met ongeveer 275 tot 300 graden behoorlijk hoog. De pizza is dun, dus het bakken zal behoorlijk snel gaan. Blijf er dus bij in de buurt. Laat de pizza van de pizzaschep op de steen glijden en sluit het deksel. Het is raadzaam iedere halve minuut heel even te kijken. De mozzarella zal snel smelten en het gehaktmengsel iets donkerder kleuren, maar de onderzijde zal snel uitwijzen of de pizza gereed is. Zoals met een gewone pizza zal de Turkse pizza gereed zijn als deze kant lichtbruin kleurt.

Opdienen

Schep de Turkse pizza van de steen en bak desnoods de andere drie ook af. Voor het beleggen van de pizza kun je je volledig uitleven. Persoonlijk vond ik met ijsbergsla, tomaat, komkommer, knoflooksaus en grof gehakte verse koriander erg lekker. Uiteraard is pittige variant met extra sambal of met extra vlees zoals pulled pork ook een aanrader. Oprollen of vouwen, servetten bij de hand en eet smakelijk!

Matthijs Kannekens

Geschreven door:

Het is mooi om culinaire grenzen op te zoeken en uit te proberen. De barbecue speelt hier een grote rol in. Het leukste is als dit kunt delen met anderen. Dit doe ik via recepten, proeverijen en demo’s .

Bekijk team BBQ