Porky and the Peanuts. Klinkt als een toffe band, niet waar? En een feestje, dát is het wel! Een heerlijke Iberico burger, beladen met uitgebakken spek en overgoten met je eigen gemaakte pindasaus. Ja, dat lees je goed; in dit recept maken we onze eigen pindasaus! Dus, waar wacht je nog op? Aan die grill!

Bring in the heat

We beginnen met het aansteken van de barbecue. Vul je barbecue met kolen en steek deze aan met behulp van de aanmaakwokkels. Leg een gietijzeren rooster in de barbecue en laat de temperatuur oplopen tot zo’n 200 oC.

‘Peanuts’, die pindasaus

Doe de melk, room, ketjap, sambal, knoflookpoeder, gemberpoeder en als laatste de pindakaas in het sauspannetje. Roer goed door en zet op het rooster. Blijf regelmatig roeren.

Spek moe-j niet bak’n…

Spek moet je grillen! Leg alle plakken spek op het rooster en grill tot alle spekplakken mooi krokant zijn. Haal ze van de barbecue en laat ze uitlekken op wat keukenpapier. Roer ondertussen nogmaals door de saus zodat er geen vel op ontstaat.

Flavor the meat

Kruid je burgers met de Angus & Oink Porky White Chick rub. Als je gehakt gebruikt, vorm je hiervan 4 mooie burgers. Gebruik je kant-en-klare Iberico burgers, dan hoef je alleen wat rub op de boven en onderkant te strooien.

Leg de burgers op het gietijzeren rooster en grill tot ze mooi gaar zijn en toffe grillstrepen hebben. Als de pindasaus ongeveer de dikte van yoghurt heeft gekregen mag deze ook van de barbecue af. Het gebruik van hittebestendige handschoenen is daarbij aan te raden 🙂 . Snijd de hamburgerbroodjes door en grill deze ook nog even kort aan.

Let’s build some burgers

Pak een grote plank of schaal erbij en leg hier de bodems van de broodjes op. Bedekt deze met wat kropsla, en plakken komkommer. Leg hier de hamburgers op en beleg deze royaal met krokant spek. Giet er je eigen gemaakte pindasaus over en strooi de gehakte pinda’s op de saus voordat je de burger bekroond met de bovenkant van het broodje.

Happy burger eating!

Ingrediënten

  • 4 Iberico burgers

  • Angus & Oink Porky White Chick

  • 200 gram ontbijtspek in repen

  • 4 hamburgerbroodjes

  • Handjevol gehakte pinda’s

  • ½ Komkommer in plakken

  • kropsla

  • Pindasaus:

  • 5 eetlepels 100% pindakaas

  • 200 ml volle melk

  • 50 ml room

  • 1 el ketjap manis

  • 2 tl sambal badjak

  • ½ tl knoflookpoeder

Benodigdheden

  • Gietijzeren rooster

  • Sauspannetje

  • Hittebestendige handschoenen

  • Aanmaakwokkels

  • Broodmes

  • RVS tang

Anton

Geschreven door:

Barbecueën is een passie waar ik veel creativiteit in kwijt kan. Het is daarbij onwijs gaaf om met uiteenlopende recepten barbecueliefhebbers te inspireren en enthousiast te maken om het vuur aan te steken. Van klassiekers met een eigen twist tot barbecue 2.0 gecombineerd met lekker bier.

Bekijk team BBQ