Vegan... anno 2021 kun je er niet meer omheen. Maar wie zegt dat vegan en BBQ niet samen gaan? Denk aan heerlijke low en slow groente, zoals bijvoorbeeld deze koningsoesterzwammen. We transformeren ze naar een next level dish! Een gerecht met een snelle bereiding kan erg prettig zijn wanneer je meerdere gangen maakt. Doordat de meeste tijd bij dit recept in de voorbereiding zit, kun je een mind blowing gerecht op tafel zetten en zelf ook gezellig deelnemen aan de tafel beleving!

Dit gerecht is bereid op een Traeger Ranger pellet grill. Dit model wordt geleverd met een plancha plaat en is ideaal om de “Noquilles” op te maken. Door het grote oppervlak van de plaat kun je hier gelijk de paksoi op bakken. Natuurlijk kun je dit recept ook maken op een kamado of gasbarbecue wanneer je gebruik maakt van een gietijzeren plaat.

nofish scallops kamado bbq recept 06

Als een vis in het bakje

We beginnen met de marinade. Snij één knoflook teentje fijn. Doe 150 ml rijstazijn samen met 1 el sesamolie in een bakje, en voeg de knoflook hier aan toe. Neem één noriblad en scheur hier kleine stukjes van. Meng alles goed door elkaar. Neem nu de oesterzwammen en snij de stengels net onder de hoed af. Mocht je niks willen verspillen kun je de hoed eventueel voor andere gerechten gebruiken. Voor dit gerecht hebben we alleen de stengel nodig. Snij de stengel in de gewenste dikte voor de coquille (1,5 tot 2 vingers dik). Neem nu de steker en leg deze net langs de binnenrand van de schil. Steek deze uit zodat de schil eraf is. Je kunt de schil eventueel ook pellen maar dit duurt iets langer. Snij de boven en onderkant van de coquille in een ruitpatroon. Dit zie je vaak in restaurants om het er optisch leuker uit te laten zien. Leg de coquilles in het bakje en sluit deze. Schud het bakje goed door elkaar en laat nu op kamertemperatuur komen voor 4 uur. Je zult zien dat de coquilles zich volzuigen met het vocht.

nofish scallops kamado bbq recept 02

Groen met smaak

Bereid nu de paksoi voor. Pel de blaadjes eraf als een soort banaan die je openmaakt. Leg deze in het tweede bakje. Snij nu het tweede knoflook teentje fijn en voeg dit samen met de sojasaus toe aan de paksoi. Doe de deksel erop en schud het goed door elkaar. Laat ook dit 4 uur staan. Bewaar dit bakje wel in de koelkast, zo blijft de paksoi knapperig.

Sauce it up!

Normaal ben ik fan van kewpie mayo, maar helaas is deze niet vegan. Daarom maken we onze eigen variant. Meng 4 el plantaardige mayo (zoals Like mayo) in een kommetje met 20 ml rijstazijn en sap van een halve citroen. Meng dit goed door elkaar en doe het in een spuitflesje. Op deze manier kun je zo mooie stippen op het bord maken.

Tip! Deze accessoires kun je gebruiken in het recept

  • Uitverkocht

    Katai Forged Koksmes

  • Uitverkocht

    Snijplank Acacia hout Style de vie

Let’s cook!

Stook de barbecue op tot 210 graden en plaats de plancha. Door het gebruik van gietijzeren plaat krijg je het mooie rook aroma in je gerecht. Wanneer de plancha heet is voeg je 1 el olijfolie toe en verdeeld dit goed. Bak nu de coquilles en de paksoi. Sluit de deksel tussendoor om het rookaroma goed te vangen.

nofish scallops kamado bbq recept 04

Plating like a rockstar

Plaats de coquilles op het bord. Maak verschillende stippen met de mayo en plak de paksoi hier tegen aan. Hierdoor kun je extra hoogte creëren. Neem het tweede blad nori en snij hier gelijke stroken van. Plaats deze strook tussen de coquilles zoals op de foto. Creëer door middel van de green peez extra speelse hoogte aan gerecht. Garneer af met furikake kruiden.

nofish scallops kamado bbq recept 05

Enjoy Cooking!

Ingrediënten

  • Koningsoesterzwam, 7 stuks

  • Rijstazijn, 170 ml

  • Sesamolie, 1 el

  • Knoflook, 2 teentjes

  • Nori, 2 bladen

  • Mini paksoi, 2 stuks

  • Soya saus, 2 el

  • Plantaardige mayo (bijv. Like Mayo), 4 el

  • Citroen, 1 halve

  • Furikake, 2 el

  • Green peez, 6-8 stengels per bord

Benodigdheden

  • Plancha plaat

  • Koksmes

  • Snijplank

  • Barbecue tang

  • Stekersetje

  • Luchtdicht bakje, 2 stuks

  • Knijpflesje

  • Kommetje

Dennis Werner

Geschreven door:

Nooit inspiratie gebrek. Knoop een gesprek met Dennis aan en hij zal je alle mogelijkheden qua technieken en ingrediënten enthousiast vertellen. Fulltime bezig met BBQ & werkt bij saus.guru.

Bekijk team BBQ