Stel je vraag aan BBQ expert Peter. In deze rubriek beantwoorden we vragen van jou over bijvoorbeeld onderhoud van je kamado, een bereidingstechniek wat maar niet lukt en hoe je bepaalde producten en technieken toepast. Ook een vraag? Laat het ons weten! Afgelopen periode was het ontzettend koud in Nederland. Iets wat niet al te vaak voorkomt maar een echte BBQer laat zich daar natuurlijk niet door uit het veld slaan. Maar waar moet je op letten met je kamado in de sneeuw en vrieskou?

Ja dat kan zeker! Ik snap dat er mensen zijn die hun dure kamado er liever niet in zien staan i.v.m. eventuele breuk/schade door de vorst en de sneeuw, maar als je er een beetje verantwoord mee om gaat dan moet dat makkelijk kunnen.

Dit is mijn speeltuin op moment van schrijven -8 graden celsius:

Zoals je ziet staan er bij mij wat kamado’s buiten maar moet je eerlijk zeggen er staan er ook twee binnen, degene die binnen staan gebruik ik het meest, de large buiten gebruik ik zeer regelmatig en de small, twee minimaxen en de mini gebruik ik het minst. En als ik zeg gebruik ik het minst dan is dat nog minimaal 1 x per maand tegenover de andere minimaal 3 x in de week.

Kamado én houtskool beschermen

Je ziet de kleine kamado’s onder een hoes staan, dit vind ik fijn omdat die het minst gebruikt worden, ik haal dan wel altijd de houtskool en de roosters eruit en berg die binnen op in mijn overdekte ruimte.
De large die ik regelmatig gebruikt staat niet onder een hoes omdat ik het vervelend vind om iedere keer de hoes te verwijderen, in die large heb ik een firebowl zodat ik het houtskool wat over is hier uit kan halen, de firebowl zet ik droog binnen en de kamado is dan leeg ook zonder roosters. Ook zie je dat de large een beetje open staat, ik heb een dun stanleymesje tussen gelegd zodat het vilt niet kan vastvriezen en ik de kamado gelijk kan gebruiken.

Vilt van het deksel en de base zit vastgevroren

Heel soms ben je te laat en dan zit je vilt vastgevroren wat heel vervelend is als je wilt gaan BBQen. Het beste kan je dan je luchtschuif openen en een waxinelichtje, aanmaakwokkel of aanmaak blokjes onderin schuiven en deze aansteken om je kamado te verwarmen zodat je vilt los kan gaan van elkaar. Dit kan wel even duren wees dus niet te gehaast!

Vocht in combinatie met het keramiek

Als je kamado zo in de sneeuw staat dan neemt die ook best veel vocht op en daar moet je rekening mee houden, je kamado heeft een open structuur. Dat is heel fijn want door die open structuur neemt je kamado vocht op van je product en geeft ook weer vocht terug als je product erom vraagt waardoor je eigenlijk altijd een perfect product van je kamado kan af toveren.

Maar vocht kan ook vervelend zijn, zit er veel vocht in je keramiek dan moet dat eruit en dat kan alleen door te stoken. Stook je te hard dan zet het vocht te snel uit waardoor je eventueel breuken zou kunnen krijgen, afhankelijk van de kwaliteit van je keramiek.

Keramiek vochtig? Een aantal tips

Stook een kamado die vochtig is dus altijd eerst rustig op zodat het te veel aan vocht rustig kan verdampen. Stel ik wil pizza bakken in de large van de foto die buiten staat wat moet ik dan doen.

  • Eerst veeg ik het sneeuw van de buitenkant af.
  • Zet mijn firebowl met droge houtskool in de kamado en open de luchtschuif.
  • Steek de houtskool aan met een aanmaakblokje/wokkel of de looflighter.
  • Laat de kamado rustig op een temperatuur komen van tussen de 120 en 150 graden en laat deze een half uurtje zo staan om het te veel aan vocht te laten verdwijnen
  • Na een half uurtje ga ik mijn kamado inrichten voor pizza en laat deze rustig verder oplopen in temperatuur die ik wil bereiken (in een kamado tussen de 275 en 300 graden)

Wil je in deze situatie bijvoorbeeld een langzame garing doen kan je eigenlijk gelijk aan de slag gaan, dit kan je kamado makkelijk aan, en het vocht is een minder groot probleem.

Heb jij ook een vraag aan Peter?

Twijfel dan niet langer en stel hem aan ons! Wij gaan er dan mee aan de slag en voorzien jou (en anderen) van een antwoord middels een artikel en uitleg. In deze rubriek beantwoorden we vragen van jou over bijvoorbeeld onderhoud van je kamado, een bereidingstechniek wat maar niet lukt en hoe je bepaalde producten en technieken toepast. Ook een vraag? Stel hem hier.

Geschreven door:

Peter is een absolute kamado expert. Werkt voor Big Green Egg NL, met LetzQ maakt hij de lekkerste rubs en ontwikkelt de tofste accessoires zoals een draaiend spit. Heb je ook een vraag aan Peter? Laat het ons weten!

Bekijk team BBQ