Altijd al een keer een ramen burger willen maken? En dacht je hoe maak je nou van noedels een broodje? Nou, het is echt super simpel! Door dat je de noedels op een andere manier gebruikt creëer je ook een heel ander smaak. Door het bakken worden de noedels krokant en broos en dat geef een mooie en bijzonder smaak.

De burger is geïnspireerd op de Japanse Okonomiyaki. Dit is een omelet streetfood gerecht, met raume ham, dashi, mayonaise en sojasaus. Er zijn enorm veel varianten van dit Japanse gerecht en je kan het met legio ingrediënten maken. De basis is ei, soja , dashi en Japanse (kwepie) mayonaise.

Het begin

Om te beginnen maak je de ramen bun’s (“broodjes”). Zet de oven aan op 170 graden, deze heb je later nodig. Breng 1,5 liter water aan de kook, met wat dashi, kijk even op de verpakking voor de juiste verhouding. Wanneer het water kookt, voeg je 100 gram ramen (mie) toe aan het water. Draai de ramen met een vork door het water gedurende 30 seconden tot alle noedels los geweekt en soepel zijn, haal daarna de noedels direct uit de pan en laat de noedels uitlekken. Vet een steekvorm van ongeveer 10 cm in met olie en zet deze in een pan. Doe de noedels in de steekvorm tot je ongeveer een bun hebt van 2 cm. Druk met een lepel de noedels aan de randen aan, zodat je een mooi vol broodje krijgt. Zet de pan in de bbq op ongeveer 140 graden indirect en laat de noedels iets indrogen gedurende 5 tot 10 minuten.

Broodje vormen

Dat is de truck om het broodje te vormen. Vaak worden de noedels met ei gebonden, dat is lekker maar niet hoe het bedoeld is.
Doordat je de noedels heel kort kookt is deze al dente, dus plakkerig, omdat deze aan elkaar plakt en daarna gedoogd wordt in de bbq, vormt er een mooie bun die niet uit elkaar valt.

Haal de pan uit de bbq en haal de bun voorzichtig uit de steker. Knip eventueel met een schaar de opstandige noedels los van de steker, om te voorkomend dat je de hele bun uit elkaar trekt.

Leg de buns weg op een bordje, dat het afkoelt is geen probleem, de buns worden later gebakken.
Klop in een kommetje de eieren flink los, voeg de soja, sereh, dashi en peper toe. Neem de rauwe ham en ontdoe deze van de vetrandjes. Snijd de plakjes klein tot stukjes van 1 x 1 cm. Voeg de helft van de rauwe ham toe aan het eimengsel.

Zet een pan op het vuur, vet de steker nog een keer in met een dun laagje olie en zet de steker in het midden van de pan en voeg een beetje boter toe. Giet het eimengsel in de steker, en zorg dat het niet te hard bakt. Je wil dat het ei langzaam stolt terwijl de bodem rustig kleurt en gaart. Plaats indien nodig een metalen schaaltje over de steker om het stollingsproces te versnellen. Maak je nou meerder burgers tegelijk, verdubbel dan dit eierreceptje, maak het in een koekenpan en snijd dan een grote omelet in punten om op de burger te gebruiken. Zo is alles tegelijk klaar.
Bak in de tussentijd de burger. Bak ook de ramen buns op middelhoog vuur, tot deze een mooi kleurtje hebben, maar voorkom dat ze te veel uitdrogen.

Haal de omelet uit de pan, en bestrijk deze met soja en mayonaise, bij voorkeur de Japanse kwepie mayo, maar ik ben de beroerdste niet, pak gewoon wat je in de kast hebt staan.
Snijd in de mice en place de ingrediënten voor het dressen vast voor, de plakjes ham 1 x 1cm en de lente-ui in mooie kleine ringetjes. Snijd de tomaat in dunne plakjes en halveer de plakjes.

Alles klaar? Dressen maar!

Plaats een bun op een bord en plaats de sla op de bun. Plaats de burger patty op de sla en beleg de patty met de tomaat met de ronder kant naar buiten, dat geeft het mooiste resultaat.
Plaats de omelet op de tomaat, en strooi wat lente-ui ringetjes op omelet. Plaats de volgende bun op de omelet en bestrijk de omelet met mayo. Garneer de bovenste bun met rauwe ham, Saus.Guru royal umami, lente-ui ringetjes, en om het af te maken, zwarte sesamzaadjes.

Gerbrand Kruijssen

Geschreven door:

Vanuit passie werkt Gerbrand de meest mooie recepten uit. Verrassende combinaties en traditionele bereidingen met een twist. Volg hem zeker op instagram: @foodboozeandbbq.

Bekijk team BBQ